Gázgrill és faszenes grill – az örök ellenfelek

A grillezés szerelmesei általában két táborra oszthatók. Egyrészt vannak, akik azt vallják, hogy kizárólag faszenes készülékben lehet elérni az igazán finom, aromás ízeket, így ez a módszer a kinti sütögetés királya. Mások viszont úgy gondolják, hogy a gázos modellekkel jóval egyszerűbb ízletes ételeket készíteni.

Grillsütő választás esetén a vásárló általában két típus között vacillál, melyek a faszenes és a gázos modellek. A teljesség kedvéért azonban meg kell említenünk, hogy van egy harmadik kategória is, még pedig az elektromos készülékek. Mindegyik típusnak megvan a maga előnye és hátránya. A grillezés megszállottjai gyakran hangoztatják, hogy igazán különleges, füstös ízt csak a faszenes alternatívával lehet elérni. Ebben van is némi igazság, ugyanis a parázsló faszén valóban karakteres aromát kölcsönöz az ételeknek. Tény, hogy a hamisítatlan füstös ízt és illatot csak faszenes készülékkel lehet elérni. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a gázos verzióval bármi probléma lenne. Sőt, ennek a típusnak is megvannak a maga előnyei.

A kezdők számára a gázzal működő grillsütők sokkal előnyösebbek, mivel gyors és kényelmes sütögetést tesznek lehetővé. Ez főként az egyszerű hőmérséklet szabályozásnak köszönhető, ugyanis így kisebb eséllyel ég oda az étel. Emellett ezeknek a készülékeknek a tisztítása is jóval könnyebb, hiszen nem kell a hamuval, illetve a szénmaradványokkal kínlódni. Továbbá a füst sem jelent problémát, vagyis ezek a gépek sokkal környezetbarátabb választásnak bizonyulnak. Ha viszont a legegyszerűbb megoldást keressük és főleg otthon vagy valamilyen áramforrás közelében sütögetnénk, akkor a fentebb említett elektromos grillsütő is jó alternatíva lehet. Mielőtt döntenénk érdemes alaposan átgondolni egyéni preferenciáinkat, igényeinket.