Ízletes, füstös ízek a faszenes grill rácsain sülve

A grillezés a gasztronómia egy kedvelt ága, melyet nagyon sokan előszeretettel művelnek. A faszenes grill használata során számos fortélyt bevethetünk, amelyek segítenek abban, hogy a legfinomabb fogásokat készítsük el a rácson. Az alábbiakban eláruljuk, hogyan lehetünk igazi grillmesterek!

Faszenes grill a klasszikus módszer eszköze. Sok grillmester azt vallja, hogy igazán finom ételeket csak faszenes készüléken lehet készíteni. Ennek oka, hogy a faszén égése során az ételek átveszik a kellemes, füstös aromát, azaz még finomabbak lesznek a húsok és zöldségek. Tény, hogy más típusú grillezővel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni ezt a füstös ízt. A grillmesterek tisztában vannak vele, hogy a faszenes sütögetés során nagymértékben befolyásolja a végeredményt a faszén minősége. A legjobb, ha valamilyen természetes, keményfából készült faszenet részesítünk előnyben. De, akár a farönk vagy brikett is jó választásnak bizonyulhat. Ideális esetben minden egyes sütögetést követően alapos tisztításon esik át, így a következő használat során már nem kell ezzel foglalkozni. Ha mégis elmaradt, akkor kerítsünk rá sort.

A faszenes grillt sokan nem ajánlják kezdők számára, legfeljebb, ha nagyon kitartóak, hiszen a megfelelő hőmérséklet beállítása és fenntartása egyáltalán nem könnyű feladat. Ha túl alacsony a hőmérséklet, az ételek nem sülnek meg megfelelően, míg a túl magas hőmérséklet égést okozhat, így nagyon ügyesen kell bánni a hővel. Ugyanakkor mit sem ér a megfelelő hő, ha az ételek nincsenek előkészítve a sütéshez. Célszerű különböző pácokat készíteni, illetve az alapanyagokat marinálni, hogy a rácson sülve még ízletesebbek legyenek. Nem csak a húsok, hanem akár a zöldségek is pácolhatók a még intenzívebb ízek érdekében.